Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

Csatlakozz infólistánkhoz, ahol minden fontos információról értesülhetsz.

HÍRLEVÉLRE VALÓ FELIRATKOZÁSHOZ
Ide írd az e-mail címed:

Már nincs veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen

Már nincs veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen

Nyárra végeznek az elszállított hulladék teljes megsemmisítésével. Meg kell nézni, mi maradt még a telephelyen, a talajban és a környezetben.

A kormány az összes veszélyes hulladékot elszállíttatta a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. Azok többségét - 1870 tonnát - már meg is semmisítették, a maradék megsemmisítése a nyáron befejeződik.

A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állnia. A veszélyes hulladékok elszállításával egy 140 éves probléma oldódott meg. "Hosszú évtizedek óta mindenki tudta, hogy mi a helyzet" a telephelyen, de senki nem tett semmit - mondta Tarnai Richárd.

Miután elvitték a veszélyes hulladékokat, a "tényfeltárás időszaka" kezdődik meg. Meg kell nézni, mi maradt még a telephelyen, a talajban és a környezetben - tette hozzá. 

A Greenpeace közölte: a hulladékok elszállítása fontos fejlemény, a nagy feladat azonban még hátra van. Azt kérik a kormánytól, hogy biztosítsa, hogy a súlyosan szennyezett terület megtisztítása mielőbb megkezdődjön.

Újra felhívták a figyelmet arra, hogy még mindig nincs Magyarországon olyan jogszabály, amely garantálná a „szennyező fizet” elvét.  

Becslések szerint az elszállíttatás költségének mintegy tizedébe kerül majd a tényfeltárás. Ennek elvégzése a felszámoló feladata, vele fel is veszik a kapcsolatot. Tarnai Richárd közölte: az érintett társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete "egy Sándor György-féle szabásmintára emlékeztet leginkább", átláthatatlanok a viszonyok, rengeteg tulajdonos van, és erre hivatkozva nem intézkedett senki a korábbi évtizedekben.

• Tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére egy állami felszámoló került. A tényfeltárás költségeit a felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani.

• Győrben, Dorogon és Tiszaújvárosban, valamint egy külföldi helyszínen történik a hulladékok megsemmisítése.

• A mérések Tarnai szerint azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben.

Forrás:
metropol.hu