A Várból a Kilián laktanyába költözik az Országos Széchényi Könyvtár

A Várból a Kilián laktanyába költözik az Országos Széchényi Könyvtár

A Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át az Országos Széchényi Könyvtár, jelentette be kedden sajtótájékoztatón Tüske László, az intézmény főigazgatója.

Az MTI tudósítása szerint Tüske arról beszélt, 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK kettős költözését, amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Közölte, folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán.

Sajtó értesülés szerint a Kilián laktanyával az a gond, hogy az épület vizesedhet, ami nem kifejezetten tesz jót a közgyűjteménynek. Az OSZK-sok szerint ráadásul az épület csak bajosan bővíthető, márpedig a Piliscsabára ígért új archívumépület továbbra sem készült el.

A keddi eseményen egyébként Káldos János, az OSZK munkatársa hangsúlyozta: 2016-ban egy kormányhatározatban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak az OSZK informatikai fejlesztésére, amely mintegy 70 részprojektet ölel fel, köztük a Magyar Nemzeti Névteret és az Országos Könyvtári Platformot is.

A fejlesztési program részeként eddig többek között lecserélték az OSZK teljes számítógépes állományát, elkészült a Corvina-honlap, elindult a Kulturális Statisztikai Rendszer, valamint megérkeztek a digitalizáló eszközök is – fűzte hozzá.

Kiemelte: egyebek mellett folyamatban van egy rendkívül fejlett és biztonságos központi számítógép-infrastruktúra kiépítése, új állományvédelmi és biztonsági eszközök érkeznek hamarosan a könyvtárba.

mellett a következő héten indul az azbesztmentesítés első szakasza az OSZK jelenlegi épületében, valamint belső építészeti munkák is kezdődnek.

Mindezzel szemben az Országos Széchenyi Könyvtár közleménye:

A téves tájékoztatásokkal ellentétben 2019. május 14-én, a Magyar  Nemzeti Névtér bemutatásáról, illetve az Országos Széchényi Könyvtár  informatikai fejlesztéseiről szóló szakmai és sajtónyilvános esemény köszöntő szavaiban Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója nem jelentette be a nemzeti könyvtár költözését.

A köszöntőben a nemzeti könyvtár előtt álló fő feladatok kapcsán beszélt a “kettős költözés” prioritásáról, vagyis az intézmény digitális térben és modern könyvtári épületben való új működésének megtervezéséről és előkészítéséről. Ez utóbbi esetben merült fel a Kilián-laktanya (Mária Terézia laktanya), mint egyik szóban forgó lehetőség. Erről azonban továbbra sincs kormányzati döntés.

 

Forrás:
24.hu