Brutális drágulás jöhet az élelmiszereknél, a kávé lehet az első

Brutális drágulás jöhet az élelmiszereknél, a kávé lehet az első

 A globális felmelegedés annyira megdrágíthatja az élelmiszereket, hogy tényleg nehéz lesz megfizetni még az olyan alapvető dolgokat is, mint a káposzta, karfiol, barack, cseresznye.

Idő kérdése az, hogy a kifőzdében ugyanannyiba kerüljön a köret, mint a hús.

A klímaváltozás első áldozata úgy tűnik, a kávé lesz. Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy hosszú távon folyamatosan emelkedni fog a kávé ára, jórészt a klímaváltozás miatt.

A világ kávéinak 70 százalékát az arabica fajtából főzik. Ennek fő termőterülete Braziliában, a Minas Gerais régió. Itt azonban az utóbbi időszakban negyedannyi eső hullott, mint máskor. Az arabica tőzsdei ára egy hét alatt 7,2 százalékkal emelkedett.

A klímaváltozás miatt északabbra tolódnak az égövek. A prognózisok Magyarországra olyan időjárást vagy annál is melegebbet és szárazabbat jósolnak, ami most Rómát vagy Görögországot jellemzi. Ha tényleg így lesz, sok konyhakerti zöldség nem terem majd akkor nálunk.

Málnából már idén is olyan kevés volt, hogy nem éri meg termelni, viszont Lengyelországban akkora volt a termés, mint soha. Káposztából, brokkoliból és karfiolból is már inkább az északibb országokban takarítanak be. Ha így marad az időjárás, az őszi- és kajszibarack, valamint a hazai cseresznye jövője is kérdésessé válhat. Lehet viszont helyette füge- és kiviültetvényünk, mert az kedveli a mediterrán klímát.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke nem látja ennyire borúsan a helyzetet. „Spanyolországban és Görögországban most is meleg és száraz a időjárás, mégis exportálnak paradicsomot, zöldséget gyümölcsöt. Alkalmazkodni kell a változásokhoz, így a klímaváltozáshoz is. Ez pénzbe kerül, és a beruházások miatt emelkedhetnek az árak. De ha például ettől sokkal jobb lesz a termés, az mérsékelheti a drágulást” – vélekedett a szakértő.