Így alakítanák át a sürgősségi betegellátást!

Így alakítanák át a sürgősségi betegellátást!

Kásler Miklós humánminiszter bejelentette, hogy a kormány rábólintott a nemzeti egészségprogram tervére, valamint az alapellátás és a sürgősségi ellátórendszer átalakítására - írja a Népszava.

A lap birtokába került dokumentum szerint lesz olyan beteg, aki a sürgősségi ellátóhelyen egyáltalán nem találkozik majd orvossal. 

A koncepció szerint a gyors ellátásra érkezők adatait „mielőbb” rögzíteni kell az intézmény informatikai rendszerébe. Az adminisztráció után a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az „osztályozáson.” Ezt a feladatot speciálisan képzett diplomás ápolók végeznék, ők döntenek arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek, valamint halasztható.

Az utóbbi két csoportba tartozókat az „akut alapellátási egységhez” irányítják majd. Itt egy mentőtiszt, vagy szintén egy diplomás nővér ellátja a beteget, ha kell, adnak neki fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót és ha jobban van, hazaengedhetik. A maradék negyven százaléknak a tervek szerint legkésőbb négy órán belül orvosi ellátást kell kapnia. 

A sürgősségi osztályokon még egy új szakemberrel találkozhatnak majd a betegek. A váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban. Megmondja mire számíthatnak, segít összeállítani a szükséges betegdokumentációt, illetve szervezi az esetleges elhelyezésüket a kórház valamelyik osztályán - írja a Népszava. 

 

Forrás:
ittlakunk.hu