Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

Csatlakozz infólistánkhoz, ahol minden fontos információról értesülhetsz.

HÍRLEVÉLRE VALÓ FELIRATKOZÁSHOZ
Ide írd az e-mail címed:

Munkaszünet lehet december 24

Munkaszünet lehet december 24

Egyre valószínűbb, hogy munkaszüneti nap lesz december 24-e, mivel a Kúria jóváhagyta az ezzel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést, és az Alkotmánybíróságon sem támadták meg a javaslatot. 

A Szakszervezetek támogatják a kezdeményezést, a cégek bírálják.

Az Országgyűlés is dönthet a pihenőnap bevezetéséről, ezzel több milliárd forintot megspórolva egy esetleges népszavazás kiírása helyett.

Bár idén még nem, de jövő évtől várhatóan munkaszüneti nap lehet december 24-e. Ismeretes, Bíró Zoltán magánszemély még a nyáron kezdeményezte a szenteste napjának munkaszünetté nyilvánítását a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), a kezdeményezéssel kapcsolatban pedig sem a Kúriának, sem az Alkotmánybíróságnak nem volt ellenvetése. Ennek következtében november végéig kell 200 ezer aláírást összegyűjteni. Amennyiben ez megvan és az NVB hitelesíti az íveket, akkor ki kell írni a népszavazást. A kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?”

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke lapunk kérdésére kiemelte: a szakszervezetek egyértelműen támogatják az újabb munkaszüneti nap bevezetését. Ezért a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek közös aláírásgyűjtést szerveznek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szintén bejelentette: aktivistáik az ország nagyobb településein szintén megkezdik az aláírásgyűjtést.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke ugyanakkor élesen bírálta a kezdeményezést. Sajtó kérdésére felidézte, a munkaadói oldal a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását sem támogatta, az újabb munkaszüneti nap pedig további jelentős kiesést okoz a vállalkozásoknak. A számítások szerint egy-egy újabb munkaszüneti nap 0,5 százalékponttal veti vissza a gazdasági növekedést. Az alelnök emlékeztetett: a december 24-i munkanapot a legtöbb munkaadó az év egy szombatján dolgoztatja le, így hiába tűnik úgy, hogy egyébként sem rendelik be a munkaadók nagy részét, mégis teljes értékű munkanapnak számít.

Az Országgyűlés az idén döntött a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról, ekkor a kormányoldal arról beszélt, egyelőre nem tervezik újabb munkaszüneti nap bevezetését. Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben a kormány, mivel meglehetősen kevés rá az esély, hogy nem gyűlik össze a következő 8 hétben a 200 ezer aláírás a referendum megtartásához. Éppen ezért december 24-e is napirendre kerül a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) csütörtöki ülésén. A kormány dönthet úgy, hogy a meglehetősen költséges, több milliárd forintos népszavazás helyett parlamenti döntéssel munkaszüneti nappá nyilvánítják december 24-ét, azaz a jelenlegi lehetőségek arra engednek következtetni, hogy jövőre ezen a napon már nem kell dolgoznunk. Az idén szenteste napja vasárnapra esik, így az egyébként is pihenőnap lesz.

Magyarországon a nemzeti ünnepekkel együtt az idei esztendőtől már 11-re emelkedett a pihenőnapok száma, ez pedig a december 24. esetleges szünnappá nyilvánításával együtt már meghaladná az Európai Unióban jellemző, átlagosan 11,2 pihenőnapot. A legtöbbet a német munkavállalók maradhatnak távol, náluk ugyanis magasabb a nemzeti ünnepek száma.

Forrás:
magyaridok.hu