Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

Csatlakozz infólistánkhoz, ahol minden fontos információról értesülhetsz.

HÍRLEVÉLRE VALÓ FELIRATKOZÁSHOZ
Ide írd az e-mail címed:

Óriási károkat okoznak a turizmusnak a taxis hiénák

Óriási károkat okoznak a turizmusnak a taxis hiénák

Több változás is történt a budapesti taxizás területén az elmúlt időszakban a szabályozást, vagy éppen a megjelenést illetően, ám a taxis hiénákkal még mindig vannak problémák.

Az ideérkező külföldi turisták, amennyiben egy taxis hiéna karjaiba kerülnek, nem biztos, hogy sok jóra számíthatnak.

Habár a szabályozással megnehezült a hiénák élete, ám mivel mindenki sárgára festette autóját, az ideérkező külföldiek igen nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen nem tudják, milyen kocsiba ülnek be.

Báránybőrbe bújt farkasok

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta: a hiénák tulajdonképpen báránybőrbe bújt farkasok, hiszen megannyi szigorítás, intézkedés történt már a szakmában, illetve a szolgáltatás szintjének emelésével kapcsolatban, mégis van egy pár száz fős csoport, akik a rendeleteket, szabályokat nem hajlandóak betartani.

Ezzel nagyon nagy károkat okoznak a turizmusnak, a vendéglátásnak és természetesen a taxiszolgáltatásnak is – fűzte hozzá.

Mint mondta, a hiénák gócpontjai a belvárosban a különböző turisztikai célpontok, például a Budai Vár, a repülőtér, a pályaudvarok.

Vidéki engedély, pesti megtévesztés

Az említett néhány száz főn túl van egy olyan csoport is, amelyek kiestek a szabályozás alól, de megpróbálják hamisítani a taxi jellegeket, és a turisták, sokszor a vidékiek sem tudják megkülönböztetni a sárga autókat. Ezek azok a hiénák, akiknek nincsen engedélyük, ám vidéken még taxizhatnának, és ezt a jogi kiskaput használják ki, mivel sárga autóval vidéken lehet taxizni: engedélyt kérnek tehát például egy kisebb településre, majd ezzel a fővárosban tévesztik meg az utasokat.

Tavaly a fejlesztési minisztérium közvetlen irányítása alatt létrejött a közlekedésellenőri főosztály, vagyis minden megvan ahhoz, hogy az ellenőrzések hatékonyabbak legyenek. Ezek egyébként az elmúlt hetekben már elkezdődtek, ám 30-60 nap, míg ténylegesen látszata, eredménye lehet ennek – fogalmazott Metál Zoltán.

A szakma azt szeretné elérni, hogy a hatóság a legszigorúbb szankciókat alkalmazza – húzta alá az elnök.

Metál Zoltán szerint amennyiben az első 50-60 autónak leszereli a rendszámát a hatóság, talán visszatartó erővel bírhat.

600 ezer forint büntetés és ugrik a rendszám is

Az elmúlt héten egyébként már 4 rendszámot leszedtek és elindult a 600 ezer forintos közigazgatási bírságok kiszabása, amely adó formájában is behajtható, vagyis nem évül el.

Ám igazán nagy eredményekre Metál Zoltán szerint még várni kell.

Az elnök arról is beszélt, hogy rögzített hatósági ár szabályozza a taxiszolgáltatást 2013 óta; ez jelenleg 450 forintos alapdíjat, 280 forintos kilométerdíjat és 70 forintos várakozási díjat jelent. A hiénák 3-4-szeres áron dolgoznak.

Évek óta tart a harc

Egy korábbi, 2015-ben készült felvételen a Liszt Ferenc repülőtéren néhány taxis rámenősen vadászott a fuvarra, egy anyukára és lányára. Szinte dúlt a harc a reptérrel szerződött főtaxis sofőrök és az engedéllyel nem rendelkező taxisok között. A felvételen jól látszott, hogy körbefogják az anyukát és a kislányát, sőt már a bőrönd is a taxisnál van.

A repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) szerződtetett taxis társasággal áll az utasok rendelkezésére. Hét évvel ezelőtt a Zóna Taxi volt a szerencsés, de 2010-ben elszámolási problémákra hivatkozva a Budapest Airport új pályázatot írt ki, a nyertes pedig a Főtaxi lett. Hivatalosan rajtuk kívül más nem szállíthat. A probléma itt kezdődött: két évvel ezelőtt állítólag az egykori „zónások” szivárogtak vissza a reptérre, a nyakukban áligazolványok lógnak, hogy jelezzék, ők a hivatalos reptéri taxisok.

Forrás:
hirado.hu