Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

Csatlakozz infólistánkhoz, ahol minden fontos információról értesülhetsz.

HÍRLEVÉLRE VALÓ FELIRATKOZÁSHOZ
Ide írd az e-mail címed:

Százmillióba kerülhet az Újpestnek a hazai pálya

Százmillióba kerülhet az Újpestnek a hazai pálya

Nagyjából felesben fizetheti a Szusza Ferenc Stadion pályafűtését az Újpesti Torna Egylet (UTE), illetve az NB I-es Újpest FC-t működtető gazdasági társaság, az Újpest 1885 Futball Kft.

Feltéve, ha a feleknek sikerül megállapodniuk, mert ugyan folyamatosan egyeztetnek, egyelőre nem tudtak megoldást találni az elmúlt hetekben kialakult krízisre.

A bomba akkor robbant, amikor kiderült: a csapat azért nem kapta meg saját pályájával a következő élvonalbeli bajnokságban való részvételhez szükséges licencet a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ), mert nem fűthető a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege. Bár más csapatok is jártak így, a lila-fehérek esete egyedi. Míg ugyanis a többieknél épp most fejlesztik az arénát, Újpesten az év elején fejeződött be egy 800 millió forintos rekonstrukció, amiből a 2017/2018-as idénytől kötelező gyepfűtést valahogy kifelejtették.

A legérdekesebb kérdés valószínűleg az, hogy ekkora blamázs hogyan fordulhat elő. A beruházást megrendelő Nemzeti Sportközpontok (NSK) azonban nem reagált ezzel kapcsolatos sajtómegkeresésre, az Újpest 1885 Futball Kft. pedig az állami NSK-ra próbálja tolni a felelősséget. Bár a cégnél sem kívánt válaszolni, Gyarmati Eszter ügyvezető egy hét eleji interjúban azt mondta: ők szerették volna, ha pályafűtés is készül, de a megrendelő végül nem így döntött. Más kérdés, hogy – mint ez a felek közötti korábbi viták során már kiderült – a társaság az építkezés kezdete előtt írásba adta, hogy elfogadja a projektet. Sőt amikor tavaly ősszel a cég 63 pontban fogalmazta meg a kivitelezéssel kapcsolatos problémáit, akkor sem került szóba a pályafűtés.

Újságíróknak nyilatkozó szakértők szerint azonban nem csak az megdöbbentő, hogy egy 800 milliós fejlesztésből kifelejtenek egy ilyen tételt, hanem az is, hogy amikor „térdig jár a pénzben” a hazai futball, akkor senki nincs, aki vállaljon egy ilyen beruházást. Bár szinte biztos, hogy 100 milliós nagyságrendű projektről van szó, ha mást nem, taopénzt biztosan lehetett volna szerezni rá. Ez egyébként az elmúlt években többeknek is sikerült: adóforintokból épült ki a pályafűtés Felcsúton, Gyirmóton, Szolnokon és a Telki edzőközpontban is.

Most egyébként úgy fest, hogy – ha megkésve is, de – végül Újpesten is ezt a megoldást választják. A gond mindössze annyi: lényegében kizárt, hogy az egész beruházást társaságiadó-felajánlásokból fedezzék. Az biztos, hogy az UTE ilyen forrással szállna be. Őze István klubigazgató a Magyar Nemzetnek elmondta: az egyesület még korábban kapta meg az MLSZ jóváhagyását egy pályaépítési programra, ám mivel máshonnan is sikerült rá pénzt szerezni, nagyjából 90-100 millió forintnyi támogatási összeg felszabadult. Vélhetően arról a projektről van szó, amire még a 2014/15-ös évadban pályázott az UTE. Akkor három füves és egy műfüves pálya kiépítéséhez járult hozzá a szövetség, mivel azonban a beruházáshoz szükséges telket csak idén év elején vásárolta meg az önkormányzat, a pénzt még nem használták fel. Egy részét pedig – hála a már említett új forrásnak – nem is fogják. Ezt csoportosítaná át most az egyesület a Szusza Ferenc Stadion pályafűtésére. Őze szerint az MLSZ szabályzata erre lehetőséget ad, csak jelezni kell a változást a szövetségnek. A 90 millió forint azonban önmagában nem lesz elég. Bár a Gyirmót néhány esztendővel ezelőtt 77 millióból megoldotta ugyanezt, Dunaújvárosban pedig két éve egy komplexebb beruházás is kijött szűk 170 millióból, Újpesten ennél is nagyobb számokról hallani. A közbeszerzést ugyan csak a közeljövőben írják ki, de a nyilatkozatok alapján 200 millió körüli végső cechre számítanak az érintettek.

Ez pedig azt jelenti, hogy 100 millió biztosan hiányzik a kasszából, ami egybecseng Gyarmati Eszter korábbi nyilatkozatával is. Az Újpest 1885 Futball Kft. ügyvezetője utalt rá, hogy ők is megpróbálnak benyújtani egy taopályázatot, erre azonban biztosan nem lesz lehetőségük. Egyrészt egy projektre két külön szervezet nem vehet igénybe ilyen forrást, másrészt az idei fejlesztési programokat május 2-ig kellett leadni. Azaz szinte biztos, hogy Roderick Duchateletnek kell állnia a számlát.

Ráadásul sok ideje gondolkodni sincs a futballcsapat tulajdonosának, még akkor sem, ha az MLSZ elnökségének döntése alapján kaptak is némi haladékot. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a szövetség határozata értelmében az érintett csapatok utólag még módosíthatnak a most leadott kérelmükben szereplő létesítményen, azaz az Újpest idény közben is hazaköltözhet. Erre azonban csak október végéig van lehetőségük, addigra kell készre jelenteni a pályafűtés kiépítését, ami legalább hat hetet vesz igénybe.

Duchatelet-nek tehát gyorsan kell döntenie, és elég komoly összeget ölhet ismét a túl sokat nem fialó újpesti futballba. Ennek fényében nem csoda, hogy több forrásunk is a csapat megvásárlásán gondolkodó Fidesz-közeli vállalkozók egyre aktívabb érdeklődésével hozta összefüggésbe a fejleményeket.

Forrás:
mno.hu