Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

Csatlakozz infólistánkhoz, ahol minden fontos információról értesülhetsz.

HÍRLEVÉLRE VALÓ FELIRATKOZÁSHOZ
Ide írd az e-mail címed:

Ötven éve nem láttak ilyen állatot Budapest környékén - most újra felbukkant

Ötven éve nem láttak ilyen állatot Budapest környékén - most újra felbukkant

50 év után újra él földikutya Pest megyében!

A rágcsáló nem a szépségével nyűgözi le az embert – azt viszont tudni kell róla, hogy fokozottan védett, és Pest megyében évtizedek óta nem látták!

A nyugati földikutya (Spalax leucodon) populációját a húsvét utáni napokban fedezték fel Albertirsa külterületén az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport (ABKTCs) tagjai. A helyszínen – volt homokháti élőhelyen – most kiskertek, szőlősök, nyaralók, lucernatáblák és telepített akácosok állnak. Először evés közben csípték el a rágcsálót.

Néhány nap múlva a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársai érkeztek a helyszínre, és a terepjárás során több túráscsoportot is felfedeztek a környéken, például a Gerje-patak melletti gyepeken, melyek klasszikus élőhelyeknek számítanak.

A lelkes csapat május 5-én két állatot is fogott. Az elsőt – egy idős hímet – Köpönyegnek nevezték el, a másikat – egy szoptatós nőstényt – Albertinának. Vér- és szövetmintát vettek tőlük, majd természetesen szabadon engedték őket. A minták alapján kiderül majd, pontosan melyik alfajhoz tartozik a két földikutya.

A földikutyák teste hengeres, végtagjaik rövidek, óriási metszőfogaik vannak, szemüket bőr fedi, de remek a hallásuk és a szaglásuk, ráadásul még bolygónk mágneses terét is képesek érzékelni. A Kárpát-medencében öt, egymástól genetikailag jelentősen különböző földikutyafaj él, Magyarországon pedig napjainkban három kis faj, az erdélyi földikutya, a magyar földikutya és a délvidéki földikutya előfordulásáról van tudomásunk. A földikutya fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Forrás:
inforadio.hu