BUDAPEST

A Munkáspárt Budapesti honlapja

  
  
  

Hírlevélre feliratkozás

Csatlakozz infólistánkhoz, ahol minden fontos információról értesülhetsz.

HÍRLEVÉLRE VALÓ FELIRATKOZÁSHOZ
Ide írd az e-mail címed:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

A Munkáspárt programja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Események

Április 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Budapesten is van olyan körzet, ahol hiányzik a gyerekorvos

Budapesten is van olyan körzet, ahol hiányzik a gyerekorvos
Pin It

Túl kevés a házi gyerekorvos Magyarországon, sok praxis betöltetlen, a dolgozó orvosok átlagéletkora pedig 60 év – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Velkey György a hálapénz megszüntetéséről is beszélt, amihez szerinte csak közösen kitervelt, bizalomra épülő útkereséssel lehet eljutni.

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint több okra vezethető vissza az, hogy kevés a gyerekorvos Magyarországon. Az egyik Velkey György szerint az, hogy csökkent a társadalmi bizalom a gyerekorvosokban. Ezenkívül sok orvos – főleg a 30-40 éves korosztály – külföldre ment dolgozni, sokan pedig speciális területet választottak maguknak. Így vannak olyan részterületek, ahol jelentős orvoshiány alakult ki – tette hozzá Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Az orvosi szakmák között van néhány nagyon kritikus pont. Mindannyian jól tudjuk, hogy az aneszteziológusok és a patológusok mellett nagyon hiányoznak az országból a gyerekorvosok is. A gyerekorvoslás utánpótlásával kapcsolatban volt egy nagyon rosszul beállított elgondolási és képzési rendszer. Ráadásul a migráció is nagyon érintette a gyerekorvosokat, nagyon sokan mentek külföldre. Emellett a gyerekgyógyászat is elkezdett specializálódni. Látszik, hogy egy komplex dologról van szó, aminek az eredményeként jelen pillanatban nagyon kevés a gyerekorvos” - mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Velkey György hozzátette, hogy a Magyar Gyermekorvosok Társasága készített egy belső felmérést a házi gyermekorvosok létszámáról. Ebből az derült ki, hogy körülbelül 1500 orvos van az országban, ám a betöltetlen praxisok száma százas nagyságrendű, az orvosok átlagéletkora pedig 60 év körül van.

„Már a fővárosban is létezik olyan körzet, amely nincs betöltve, tehát a nagyvárosokat is eléri ez a folyamat."

Sok helyen felnőttekre specializálódott orvos látja el az alapellátásban a gyerekeket.

A házi gyerekorvosok kormegoszlása nagyon különös: a középkorosztály nagyon hiányzik” - közölte a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: sokat segíthet a jelenlegi rendszeren, hogy második éve működik az a központi rezidens keret, amelyet háziorvosi ellátásra lehet fordítani. A szakember szerint ez várhatóan pótolja majd az alapellátásból a hiányzó gyerekorvosokat.

Forrás:
inforadio.hu